OPATRENIA MINISTERSTVA VNÚTRA SR A PREZÍDIA POLICAJNÉHO ZBORU ZNIŽUJÚ ÚMRTNOSŤ N

20.09.2005 Celý región

Vďaka prijatým opatreniam Ministerstva vnútra SR a Policajného zboru sme zaznamenali pokles dopravnej nehodovosti vo všetkých ukazovateľoch oproti rovnakému ...
Vďaka prijatým opatreniam Ministerstva vnútra SR a Policajného zboru sme zaznamenali pokles dopravnej nehodovosti vo všetkých ukazovateľoch oproti rovnakému obdobiu minulého roku. Za prvých osem mesiacov je o 1 044 dopravných nehôd menej, o 43 menej usmrtených, o 176 menej ťažko zranených a o 229 menej ľahko zranených účastníkov cestnej premávky.

Policajný zbor pri plnení širokého spektra svojich úloch dohliada i na bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky a spolupôsobí pri jej riadení.
Policajný zbor postupuje v otázkach znižovania úmrtnosti na našich cestách aj v zmysle uznesenia vlády SR č. 391 z 18. mája 2005, ktorým vláda SR schválila Národný plán na zvýšenie bezpečnosti cestnej premávky.
Národný plán na zvýšenie bezpečnosti cestnej premávky sleduje okrem iného intenzívne vykonávať dohľad nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky, nakoľko dohľad je účinným prvkom na zvýšenie ohľaduplnosti a správania sa všetkých účastníkov cestnej premávky, má podiel na eliminácii dopravných priestupkov, pôsobí preventívne a výchovne a zároveň uplatnené represie vo forme pokút sú príjmom štátneho rozpočtu. Sankcie za priestupky sú ukladané v zmysle zákona a to za konkrétne porušenia pravidiel cestnej premávky, ktoré sú spoľahlivo zistené a riadne zadokumentované.
Dopravná nehodovosť ako vážny celospoločenský problém si vyžaduje však koordinované, komplexné a efektívne riešenie.
V prípade, ak by všetci účastníci cestnej premávky dodržiavali dopravné predpisy, nebolo by možné ukladať sankcie a pristupovať k celospoločenským preventívno - represívnym opatreniam všetkých zainteresovaných subjektov a inštitúcii so širokou podporou verejnosti.
Národný plán na zvýšenie bezpečnosti cestnej premávky je základným dokumentom, ktorý obsahuje rámec aktivít a opatrení na minimalizovanie strát na ľudských životoch a zníženie materiálnych škôd.
Opatrenia ministerstva vnútra SR a Prezídia PZ majú jediný cieľ, znižovať úmrtnosť na našich cestách. Jedná sa o celoeurópsky cieľ, ktorý bol schválený Európskou komisiou.
 

Vyberte región

mark